[...] z pojawienieniem się chorób nerek, a one regulują, chociażby, ciśnienie krwi (układ renina-angiotensyna-aldosteron, wydalanie sodu i wody). Sól ma w przypadku wielu osób wpływ na pojawienie się nadciśnienia tętniczego, a ono niszczy serce oraz nerki. Nadciśnienie tętnicze ma wpływ na obciążenie następcze. Jest to opór, jaki musi przezwyciężyć [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] TSH jest jednym z podstawowych badań tarczycy. Ogólnie wzrost stężenia TSH odnotowuje się: w pierwotnej niedoczynności tarczycy przy zwiększonej aromatyzacji (estradiol wpływa pobudzająco na TSH) w okresie zdrowienia po ciężkich chorobach przy marskości wątroby w pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy przy zespołach nieadekwatnego [...]
[...] kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). W badaniach Madonna M. Mamerow i wsp. sprawdzano, jak rozkład protein w posiłkach wpływa na syntezę białek mięśniowych. Badano wpływ dystrybucji białka na 24-godzinną syntezę białek mięśni szkieletowych u zdrowych dorosłych mężczyzn i kobiet (8 osób; wiek: [...]
[...] badaniu Mutungi G i wsp. wzięło udział 28 pacjentów z nadwagą lub otyłością. Zastosowano dietę z ograniczoną podażą węglowodanów, a spożycie 3 jaj dziennie nie miało wpływu na glikemię na czczo, w porównaniu z nie jedzeniem jajek”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki. Być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, [...]
[...] środki zaburzające środowisko hormonalne (np. przedstawiciele obu płci: alkohol, sterydy anaboliczno-androgenne; kobiety: antykoncepcja hormonalna), co może mieć drastyczny wpływ na zachowanie równowagi, utrzymanie wagi ciała i zyskiwanie nadmiarowej ilości tłuszczu. Referencje: Giuseppe Latini, Francesco Gallo and Lorenzo Iughetti „Toxic [...]
[...] sercowo-naczyniowego. Cook i in. obserwowali uczestników ze stanem przednadciśnieniowym w badaniach TOHP I i TOHP II odpowiednio przez 10 lub 15 lat. Zbadali długofalowy wpływ redukcji sodu na chorobę sercowo-naczyniową i śmiertelność. Pod koniec okresu obserwacji względne ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych (zawału serca, udaru mózgu lub [...]
[...] czyli nie nadaje się do konsumpcji przez człowieka. Jeśli nie chcesz zbyt długo żyć, stołuj się w fast foodach, faszeruj produktami, które mają negatywny wpływ na nerki, wątrobę, żołądek, ciśnienie krwi, ryzyko sercowo-naczyniowe. Już sama zbyt duża podaż soli jest zabójcza dla człowieka. Ponadto nie masz pewności, czy [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] odwiedzanie „restauracji” fast food może nie tylko prowadzić do pogorszenia kompozycji sylwetki, ale nawet bezpośrednio i w o wiele krótszym horyzoncie czasowym mieć wpływ na nerki i serce. Oczywiście przedstawiciele podobnych sieci zarzekają się, że ich produkty wcale nie są aż tak złe. W sumie to samo zdrowie: „sandwicze komponowane są [...]
[...] na diecie. Najlepsi kulturyści na osiągnięcie formy poświęcają całe życie, czasem dosłownie, gdy umierają wskutek powikłań ekstremalnego odwadniania się (odwadnianie ma wpływ chociażby na mięśnie, układ nerwowy, układ krążenia, nerki). Spotkałem bardzo wiele fatalnych programów dietetycznych. Właściwie większość krążących w sieci [...]
Wielu „specjalistów z YouTube” poleca stosowanie aspiryny oraz innych, równie niebezpiecznych leków mających wpływ na krzepliwość krwi (np. enoksaparyny sodowej występującej pod handlową marką clexane). Co najgorsze, wspomniani „eksperci” bazują jedynie na wąskim doświadczeniu, nie mając pojęcia o możliwych skutkach ubocznych takiej terapii (np. [...]
[...] szkodliwy dla nerek, to mit”. A przecież krew stale przepływająca przez nerki (przepływ to nawet ponad 2 l krwi na minutę!) jest zanieczyszczona ksenobiotykami! Wiemy, jaki wpływ ma trenbolone na nerki. Ironizując, na pewno nie jest probiotykiem i produktem SPA. Ile sterydów jest stosowanych w kulturystyce? Najniższe dawkowania to ok. 200-250 [...]
O tym dlaczego przedwcześnie i nagle umierają kulturyści, z pewnością można by napisać niejedną książkę. O ile nie masz wpływu na niektóre czynniki ryzyka (np. zatrucie środowiska: skażenie wody, powietrza, gleby, roślin, pozostałości różnych substancji w mięsie, ryżu, kaszy itd.), to jest wiele rzeczy, które możesz zrobić dla swojego zdrowia i to [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
[...] pachwiny, określane jako kolka nerkowa lub moczowodowa. Zaburzenia częściej dotyczą mężczyzn, a pierwsze objawy pojawiają się zwykle w 3. i 4. dekadzie życia. Czy dieta ma wpływ na występowanie kamicy nerkowej? Tak! Podaż, chociażby szczawianów ma ogromne znaczenie, gdyż 80% złogów jest zbudowana ze szczawianów wapnia i/lub fosforanów wapnia [...]
[...] stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, negatywny wpływ na nerki i wątrobę (i wiele innych narządów). W części jest to związane z metabolizmem alkoholu i indukcją określonych szlaków detoksykacyjnych. Jak wyjaśnić [...]
[...] ciągłej, samoistnej dekarboksylacji do acetonu. Aceton jest usuwany z ustroju przez płuca. Z kolei betahydroksymaślan i acetooctan są wzajemnie w siebie przekształcane pod wpływem mitochondrialnego enzymu dehydrogenazy D(-)-3-hydroksymaślanowej. Czym jest cukrzyca typu I? Prawdopodobnie w ciągu kilku lat zostanie wdrożona inna klasyfikacja [...]
Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]